Usein hygieenisen tilan katsotaan rakentuvan ainoastaan tarpeeksi perusteellisella siivouksella, mutta todellisuudessa parempaa hygieniaa voidaan toteuttaa helposti myös erilaisten uusien pintamateriaalien ja pintakäsittelyiden avulla – esimerkiksi antimikrobiaalinen jauhemaalaus tarjoaa mahdollisuuden luoda mihin tahansa tilaan kestävän ja erittäin hygieenisen pinnan, joka toimii antimikrobisesti hopea-fosfaattilasin ansiosta.

Vaarat vaanivat bakteereissa

Suurin osa ympäristössämme piilevistä mikrobeista on ihmiselle haitallisia, vaikka toki hyödyllisiäkin bakteereja joukosta löytyy. Suurin riski tartuntoihin on aina riskiryhmään kuuluvilla, ikääntyneillä tai perussairautta sairastavilla ihmisillä. Ongelmaa ei helpota myöskään erittäin laajasta yleistynyt antibioottiresistenssi, joka vaikeuttaa jo saatujen tartuntojen hoitamista huomattavasti.

Bakteerien ja mikrobien torjunnassa tulisikin edellä mainittujen syiden vuoksi keskittyä hoidon sijasta tartuntojen ennaltaehkäisyyn. Yleisimmin taudit tarttuvat joko kosketus- tai pisaratartunnan välityksellä, jonka vuoksi ennaltaehkäisyssä tulisi panostaa erityisesti käsien sekä kontaminoituneiden pintojen mahdollisimman perusteelliseen pesuun tai muuhun suojaukseen. Pintojen peseminen lähes steriiliksi millin tarkkuudella on kuitenkin erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta — vaikka käytössä olisi kuinka tehokkaat pesuaineet ja perusteelliset puhdistustekniikat, erittäin harvoin haitallisia mikrobeja pinnoilta kokonaan saadaan poistettua.

Pintakäsittelystä apua bakteerien torjuntaan

Juuri tästä syystä on alettu panostaa erilaisten pinnotteiden ja pintakäsittelyaineiden valmistamiseen, jotka estävät kontaminoitumisen teknologisten pinnotteiden avulla. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta pinnoitustuotteesta toimii antimikrobiaalinen jauhemaalaus. Siinä käytetään hyväksi uudenlaisia jauhemaaleja, jotka hyödyntävät BioCote® -teknologiaa, jossa antimikrobisesti vaikuttavana ainesosana toimii hopea-fosfaattilasi. Uudenlainen jauhemaali toimii niin, että se pinnoittaa maalattavan pinnan antimikrobisesti, jolloin hygieeninen suoja suojelee todistetusti maalattua pintaa erilaisilta mikrobilajeilta. Haluttiinpa pintoja suojata sitten bakteereilta tai homeelta.

 Jauhemaalaus tarjoaa useita etuja

Antimikrobiaalinen jauhemaalaus ei kuitenkaan tarjoa apua ainoastaan bakteerien ja mikrobien torjuntaan, vaan tekniikka on tunnettu myös kestävyydestään ja muista edullisista ominaisuuksistaan verrattuna perinteisiin maaleihin ja maalaustekniikoihin. Jauhemaalauksessa kun käytetään ns pulverimaaleja, jotka ruiskutetaan maalattavaan esineeseen tai muuhun pintaan staattisen sähkön avulla. Lopuksi pinta kovetetaan uunissa, aikaan saaden erittäin kestävän ja pitkäikäisen maalipinnan. Tekniikka soveltuu niin ääriolosuhteissa käytettäville pinnoille, kuin myös perinteisempien tuotteiden maalaukseen.

Maaleja kaikkiin käyttökohteisiin

Toiselta nimeltään poltto- tai pulverimaalaus onkin erittäin kustannustehokas maalaustekniikka, jota toteutetaan joko manuaalisesti ruiskuttamalla tai yleisemmin automatisoidulla maalauslinjalla. Näin ollen myös antimikrobiaalisella jauhemaalauksella aikaansaatu pinta kestää toistuvaa pesua kovillakin kemikaaleilla erittäin pitkään, ellei jopa kokonaista elinikää. Jauhemaalattu pinta kun ei halkeile edes kovan märkähankauksen alla.

Antimikrobiaalisten jauhemaalien joukosta löytyy myös useita erilaisia tuotteita eri käyttötarkoituksiin ja -kohteisiin — kuten esimerkiksi allergiatunnuksen saaneita sisämaaleja, betoni-, tasoite- ja rakennus- levypinnoille sopivia jauhemaaleja sekä polyesterijauhelakkoja, joiden kulutus- ja korroosionkestävyys ovat huippuluokkaa. Ja kun jauhemaalauksessa on apuna alan koulutettu ammattilainen, on oikean maalituotteen valinta aina helppoa ja koko prosessiltaan erittäin kustannustehokasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *