Asenna kuntta ja voit unohtaa pihahuolet!

Metsäisille tonteille kuntta käy pihan katteeksi kuin luonnostaan. Yhä enemmän se on yleistynyt myöskin asutusalueilla ja modernin rakentamisen tukena. Alunperin kunttaa keksittiin ruveta käyttämään Pohjois-Suomen kesämökkien pihoilla kun mökkiläiset halusivat metsämaata tonttinsa ympäriltä pihaansa. Sittemmin tämä loistava keksintö alkoi nostaa suosiotaan myös talonrakentajien keskuudessa leviten yhä etelämmäs. Nykyisin kunttapihoja asennetaan jo ihan etelässäkin, sillä toimitukset kulkevat koko Suomen alueelle.

Kuntan asennus on helppoa ja nopeaa toteuttaa joko itse tai tilaustyönä. Helppohoitoinen ja kaunis kuntta menestyy lähes missä tahansa eikä sillä ole erityisiä vaatimuksia kasvupaikkansa suhteen. Ensimmäinen edellytys on hyvän pohjan luominen kasvustolle ja asennustyön jälkeen pätee yksi asia ylitse muiden: kuntan riittävä kastelu! Se on elinehto kuntan juurtumiselle ja nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, ettei kunttaa voi ikinä kastella liikaa. Erilaiset sadettimet ovat tähän hyvä apukeino ja helpottavat kastelutyötä.

Kuntan asennuksen ja ensimmäisen kasvukauden kastelu-urakan jälkeen piha onkin käytännössä huoltovapaa. Kuntan seasta poistetaan sinne kuulumattomat kasvit jos niitä
ilmaantuu. Kovina hellekausina kastelusta on apua kuivumistuhojen estämisessä. Kuntta uusiutuu ja mukautuu ympäristöönsä, ja mahdolliset kuivahtaneet vauriokohdat peittyvät uuden kasvuston alle hyvinkin nopeasti. Pihakatteena kutta on siis huoleton ja helppohoitoinen.

Kuntalla metsän tunnelma pihaasi

Parhaiten kuntta pääsee oikeuksiinsa metsäisessä ympäristössä ja muut lajit kannattaakin valita näihin kasvuolosuhteisiin sopiviksi. Erilaiset havukasvit viihtyvät hyvin happamassa hiekansekaisessa maassa jollaisessa kunttakin kasvaa. Havupuut antavat luonnollista varjostusta kunttapintaisille alueille.
Luonnonmateriaalit kuten kivi ja puu ovat omiaan korostamaan kuntan kauneutta, sopivaa valaistusta unohtamatta! Askelkivipolut, pitkospuut ja kiviaidanteet viimeistelevät kauniin metsäpihan ilmeen. Asentamalla kuntan saat siitä ikuisen ja kestävän pohjan pihallesi.

Kuntta muuntautuu kasvupaikkaansa sopivaksi ja sen ilme muuttuu vuodenkierrossa, mutta vehreytensä se säilyttää läpi vuoden. Kuntta koostuu pääosin ainavihannista varpukasveista, joten heti lumien sulettua se on melko vihreää. Kesää kohti vihreys vain raikastuu ja lisääntyy kun mustikka puhkeaa uuteen lehteen. Syksyllä taas kunttamatto loistaa ruskan väreissä hehkuen.
Hyvinä marja vuosina ei välttämättä tarvitse lähteä kauas metsämarjojen perässä, sillä kuntan ehdottomia etuja on myös sen omaan pihaan mukanaan tuoma marja-apaja. Kuntan asentaminen kannattaa, sillä se on piharakentamisessa täysin vertaansa vailla!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *